Vår tids mathistoria & att kasta ätbar mat

Väl inne i sparamånad och kanske lite extra eftertanke inför det nya året så kom jag att tänka på sista avsnittet av Historieätarna som finns här på SVT play!

img_1709-0

Avsnittet handlar om mat i vår egen tid. Hur vi skapar historia just nu. Att det aldrig förr varit så viktigt för ”vanliga” människor att visa vem man är genom maten. Att maten har blivit en så stark statussymbol och att nu är inte vårt största problem att vi är hungriga eller att det är svårt att skaffa mat utan att vi har för mycket mat, och att vi får nya problem vad det gäller detta.

En annan sak som tas upp i programmet är ju också att vi aldrig någonsin har slängt så mycket mat som nu. Dessutom ätbar mat, alltså att vi inte ens smakar, luktar och kontrollerar om maten är dålig eller ej. Jag minns min farmor som alltid sa ”nu börjar mjölken bli gammal, då blir det pannkakor ikväll!” Hon hade alltså en lösning på problemet att mjölken började bli sur. Detta försöker jag själv ta till mig, att hitta lösningar och användningsområden för maten som håller på att bli lite sämre. Jag är själv en hejare på att kasta mat som börjar bli dålig, men nu är det nya tider och tid för eftertanke!

Trixet är väl också (som min sambo brukar påminna om) att ha koll i kylskåpet, ställa saker längst fram med kortast datum, och använda det.

Må så gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s