Det här med detox…

Att ”detoxa” sig har blivit populärt de senaste åren. Men detox har ju funnits i olika i former i alla tider, tanken om att man vill ”rena” sin kropp finns ju i så gott som alla kulturer och religioner.

Ordet detox betyder ju avgifta, men frågan är ju avgiftade vi blir av en kur? Är det så att kuren innehåller mycket få kalorier, som i exempelvis en juicefasta, så kan det snarare få motsatt effekt. I vårt fett i kroppen lagras ämnen in, som vi antingen får via maten eller luften, och när vi då utsätter kroppen för ett mycket lågt kaloriintag under en tid kommer fettet att förbrännas och därmed kommer gifterna som är lagrade där att utsöndras i kroppen (i mycket snabbare takt än vi fick i oss gifterna) och belasta levern bland annat…

Dessutom så ger en snabbt viktminskning alltsom oftast en mycket kortvarig verkan och man går ofta snabbt upp, de kilon man tappat, efter kuren (om man inte gör en mer betydande livsstilsförändring).

Att under några dagar, eller veckor leva strikt med en viss föda för att sedan gå tillbaka till sin vanliga livsstil gör nog egentligen varken från eller till, kanske är det mest psykiskt man känner sig ren? Jag har läste bok ”Detoxlifstyle” av Tina Jumbe som är långt mer inne på att leva just med ”detox” som livsstil. En recension av boken kommer i ett senare inlägg.

”Men jag blir ju så pigg av att detoxa/fasta! Då måste det väl vara bra??” Som nämnt ovan så innehåller dessa kurer allt som oftast ett mindre antal kalorier, oftast mycket mindre än vad kroppen i vanliga fall är van vid, och eftersom kroppen är en fiffig konstruktion av naturen så reagerar den på kaloriunderskottet med att bli pigg; pigg på att hitta föda, att överleva. Hur skulle det bli om kroppen istället bara ville ligga ner när den blev utsvulten? Kroppen är inställd på en sak: att överleva. Därför kan det bli extra fart och energi av en lågkalorikur.

  
Men vad ska man göra då? Ett tips är att få in mer av det du vill ge kroppen i ditt dagliga liv. I vardagen. Kanske blev det inte en supernyttig lunch, ja då kanske du kan boosta upp kroppen med riktigt härlig smoothie fylld med grönsaker och bär, eller en näve nötter som kvällssnacks. Hitta lösningar i vardagen där allt inte behöver vara perfekt, utan hitta det som funkar för just dig, just nu. Istället för att bara mosa på fram till detoxveckan och sen inget mer…

Gör vad som känns bra för dig och din kropp, och lita på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s