Spara-månad(er)…

Det går väl inte att sticka under stolen med att början på året är då de flesta är som mest panka, och så även jag, och väldigt pank just det här året pga olika saker, bland annat bostadsköp förra året, betalat två stycken yogalärarkurser, många tågresor samt, självklart; att man levt över sina tillgångar… Att man inte har koll på alla småköp, det är nog den största orsaken rent generellt för att det ska börja gnissla i ekonomin, och för mig som åker tåg minst 2-3 ggr i veckan så blir det mycket småutgifter, istället för att ta med sig mellanmål eller lunch hemifrån så köper man på tåget och stationen. Det blir mycket i det stora hela.

  
Jag har hamnat i en sån här ekonomisk svacka en gång tidigare för några år sedan. Och först blir man rätt uppgiven och bara tänker ”hur sjutton ska jag lösa det här?” när man inser hur lite man har att leva på i veckan. 

Men, när man väl börjar organisera sig lite, verkligen skriva upp månadens utgifter, alla viktiga betalningar och sedan ser vad man har över så blir man mer peppad, peppad på hur sparsam man egentligen kan vara utan att må dåligt och svälta.

För det första: de flesta av oss har både frys och skafferi fullt av mat, som troligen skulle räcka i flera veckor, med enkla komplement som ex. grädde, créme fraishe, ägg och mjölk. Det har jag tagit fasta på och det känns otroligt bra att äta det som man faktiskt har hemma. 

Man upptäcker också hur mycket som är uppbyggt kring konsumtion, och hur vi alla på ett eller annat sätt är beroende av detta vare sig vi vill eller inte. Men man upptäcker också hur mycket som faktiskt är gratis. Motionera och promenera i naturen, låna böcker på biblioteket, lära sig nya saker m.m.

Min vän och yogakollega Karin har en blogg där det skrivs en hel del om just sparamånader och tips kring detta.  Klicka här för att komma till bloggen.

Jag kommer att skriva mer om denna, hur ska man kalla det, ekonomidetox, för jag inser hur bra jag mår av att skala av vissa grejer ibland. Och sparamånaden har utvecklats till sparamånader, dels för att bygga upp ett bra sparande men också för att utforska mer om detta; vad behöver vi egentligen köpa?

När man inte kan köpa massa saker, det är då man inser hur mycket man faktiskt redan har…


Må så gott alla ☀️

En reaktion på ”Spara-månad(er)…

  1. Pingback: Tid för sparamånad! – Health by Sof

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s