Stress vs. återhämtning

 Idag kan man lätt få för sig att stress är något farligt och som vi helt ska försöka reducera ur våra liv (bara det känns ju stressande…), men så är faktiskt inte fallet. Stress är en naturlig del av människors liv, se bara bakåt i historien, om människor bara hade varit avslappnade skulle vi aldrig ha överlevt om det kom ett lejon varande för att äta upp oss. Stress, eller snarare de hormoner som adrenalin och noradrenalin, behövs för vår överlevnad, att vi ska vakna till och kunna springa snabbt när fara uppstår.

Problemet med stress i vår moderna tid är att vi inte gör de här utfallen (exempelvis då att springa ifrån ett lejon) så ofta utan många ligger på en nivå där man är småstressad hela tiden, man kan känna hjärtklappning etc. 

Men vad kan man då göra? Om stress nu är naturligt och kanske till och med nyttigt att utsätta sig för ibland (om inte annat så är det inte farligt i små korta doser). 

Det viktiga här är återhämtning. Och återhämtning betyder att man gör någonting annat än det man gör mestadels på dagarna. Sitter man hela dagarna framför datorn på ett kontor blir det kanske inte mycket till återhämtning om man kommer hem och spelar dataspel, kanske en svampromenad eller en middag med nära vänner skulle passa bättre. Åt andra hållet så är återhämtning för ett cyklande postbud kanske inte att köra 10-mils rundan på helgen, på cykel. 

Det gäller också att göra återhämtningen till en naturlig och framförallt viktig del av livet, ibland känns det som vi hela tiden försöker vara så duktiga och hinna med allt. Men det finns ingen som tackar dig för att du inte varit rädd om dig själv…

För mig är återhämtning att få vara ute, och gärna pyssla i trädgården, göra yoga, ligga på spikmattan, basta och bjuda vänner på middag. 

Vad är din återhämtning?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s